Punjenje/popravak auto klima

Vijčane pumpe - auto klima

Kao i svaki drugi sistem u automobilu, i klima uređaj traži redovno održavanje. Klima uređaj jedan je od onih elemenata auta koji gotovo da i ne doživljavamo sve dok ne otkaže poslušnost. Da se to ne bi dogodilo, posebno ne usred ljeta, potrebno ga je redovito servisirati (preporuka je svake dvije do tri godine). Razni su problemi koji mogu dovesti da klima sustav u autu slabo ili uopće ne radi, ali u najvećem broju slučajeva uzrok je nedostatak ili manjak rashladnog plina i ulja u sistemu. Vremenom mogu nastati mikro oštećenja na cijevima i spojevima, tako da se plin polako gubi iz sustava (svake godine u prosjeku 5-8 %). Nedostatak plina u sustavu se najčešće manifestira na taj način što kompresor starta, ali zrak koji izlazi iz ventilacionih otvora nije hladan. U slučajevima kada u sistemu nedostaje velika količina rashladnog plina, kompresor se neće ni uključiti. Ulje koje je pomiješano zajedno sa plinom podmazuje kompresor i poboljšava zaptivanje spojeva i mikro oštećenja na cijevima. Zbog toga je vrlo važno svakih 2-3 godine izvršiti nadopunu plina i ulja u sustav kako bi kompresor i ostali elementi ispravno radili i time osigurali ispravan rad cijelog klimatizacijskog sustava u automobilu, odnosno kako bi se izbjegli skupi kvarovi.

Klima uređaji u automobilima su nekada koristili plin koji je poznat pod imenom freon, ali je danas u upotrebi plin sa oznakom R-134a (u biti druga vrsta freona koja je manja opasna za Ozonski omotač).

Kod redovnog održavanja klima uređaja, on se prvo spaja na stroj koji iz sustava izvlači preostali rashladni plin i ulje. Nakon toga slijedi vakuumiranje (odnosno izvlačenje vlage) i provjera nepropusnosti sistema, a potom vraćanje recikliranog (pročišćenog) plina u sustav i njegova nadopuna novim plinom i uljem. Po potrebi se plinu kod punjenja dodaje i kontrastno sredstvo radi olakšane detekcije eventualnih oštećenja i otkrivanja mogućih mjesta curenja plina iz sustava. Uređaj dodaje onoliko plina i ulja koliko je tvornički propisano za određeni tip vozila jer je pravilna količina plina i ulja jako bitna za ispravan rad sustava.

Vijčane pumpe - auto klima Vijčane pumpe - auto klima

 

 

 

 

Najčešći kvarovi auto klima

  • Nedostatak plina (uslijed pucanja cijevi ili hladnjaka)
  • Neispravan kompresor
  • Neispravni ventilatori hladnjaka
  • Neispravnost špule kompresora
  • Neispravnost i zaprljanost hladnjaka klime
  • Neispravna elektroinstalacija

Kod nas možete dobiti razne usluge održavanja, dijagnostike i popravaka klima sistema u Vašem automobilu koje se sastoje od:

  • punjenja ili dopune klima uređaja plinom i uljem uz ispitivanje nepropusnosti
  • izmjena  i popravaka kompresora, hladnjaka, visokotlačnih cijevi
  • dezinfekcije  isparivača uz izmjenu filtera prašine